Amanda´s goda (och äckliga) recept!

Grillade grönsaker med räkor

4 port

750 g stora räkor, 300 g skalade
3 paprikor
1 squash, ca 300 g
2 msk Arla smör-&rapsolja
1/2 dl hackade färska örter

Örtsås:
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
2 krm salt
2 tsk herbes de Provence
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här

Skala räkorna. Kärna ur paprikorna och dela i stora bitar. Skär squashen i 1 cm tjocka skivor.Smaksätt crème fraiche med salt, herbes de Provence och vitlök. Vänd runt räkor och grönsaker i smör-&rapsolja. Grilla grönsakerna 3 - 4 min per sida och räkorna 1 min per sida.Lägg upp på ett fat och strö över örterna. Servera såsen till.


Chokladpaj

Gör först pajdegen så här:

2 dl vetemjöl
2 msk socker
75 g smör/margarin
Blanda och tryck ut i en pajform och ställ i kylskåpet 30 min.

Gör chokladsmeten så här:

75 g smör/margarin
5 msk kallt kaffe
3 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl florsocker
Smält margarinet/smöret och blanda i resten till en jämn smet

Gör havretäcket så här:

75 smör/margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 dl havregryn
Smält margarinet/smöret och blanda i resten

Ta fram pajen ur kylen
Häll i chokladsmeten
Häll/sprid ut havretäcket
Sätt in i ugnen 200οC i 20-25 min.
Pudra över vaniljsocker

Vingåkersbröd

2,5 dl vatten
2,8 dl mjölk
25 g margarin
50 g jäst
1/2 msk salt
1/2 dl sirap
8 dl vetemjöl
3 1/2 dl rågsikt

Blanda och jäs 30 min.
Blanda i 1/2 msk hjorthornsalt i utbakningsmjölet
Gör bullar av degen (ca 20 st.) och jäs 30 min.
Grädda i ugnen i 225 g ca 10-15 min.

Nötmaränger med chokladsmörkräm

ca 25 st

1 dl valnötter, ca 50 g
2 äggvitor
2 dl florsocker
125 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
3 msk kakao
ev 1 msk konjak

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Mixa nötterna i en matberedare. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner florsocker och nötter. Klicka ut smeten med en liten sked till 50 st små kakor på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 12 – 15 min. Låt kallna. Rör ihop smör, florsocker och kakao. Rör i konjak. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan. Tips Godast nybakade men håller även fint i kylen i en lufttät burk. Går även bra att frysa in.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0